Robert Sørlie – en suksesshistorie

Robert Walter Sørlie er en hundekjører som kommer fra Hurdal i Akershus, og han begynte sin karriere som hundekjører i 1970. I 1992 ble han norsk mester på mellomdistanse, og i 1995 ble han også norsk mester i langdistanse. I 1993 tok han imot den gjeve kongepokalen etter sin førsteplass i NM-langdistanse, dette er et norsk trofé som blant annet deles ut til den beste mann eller kvinne som leverer det beste resultatet under et senior-NM. Robert Sørlie står totalt med elleve seire i det berømte Femundsløpet, og tre seire i Finnmarksløpet. De første seirene her kom i 1990 og 1995.

Iditarod

Iditarod er et svært stort hundesledeløp som arrangeres i Alaska i USA hvert år, og strekker seg fra Anchorage til Nome. Løpet benytter seg av to forskjellige traséer som det skiftes på annethvert år. På årstallene som har oddetall vil strekningen til løypen være 1 606 km, mens årene med partall har en strekning på 1 570 km. Dette er sett på som et av verdens tøffeste hundeløp, og førerne må regne med å bruke 8–15 dager eller mer på å fullføre det. Føreren må kjøre et spann på 14 hunder, og kjempe seg gjennom snøstormer og dårlig sikt.

Mange sjekkpunkt

Løypen i Iditarod består av totalt 26 sjekkpunkt på den nordlige ruten, og 26 på den sørlige. Her må alle kjørerne sjekke inn og registrere sin ankomst, og sørge for å pakke nok proviant til seg selv og hundene før de tar av til neste punkt. Det er tre obligatoriske hvilestopp. Et på 24 timer som kan tas ved hvilket som helst sjekkpunkt, et på åtte timer som må tas på Yukon River, og et siste åtte-timers stopp på White Mountain. Det er med andre ord ikke noe småtterier Robert Sørlie etter hvert bestemte seg for å legge ut på.

Robert Sørlie og Iditarod

Robert Sørlie vant etter hvert det meste som er å vinne av hundekjøringskonkurranser i Europa, og tanken på å være med på Iditarod ble raskt en drøm. I 2002 debuterte han i dette løpet, og havnet på en gjev 9. plass som gjorde at han fikk prisen for beste førstegangskjører. Allerede året etter var Sørlie på plass i Anchorage igjen, og denne gangen vant han Iditarod som første nordmann noensinne. Dermed mottok han Penair’s Spirit of Alaska Award, som tildeles den første hundekjøreren som ankommer sjekkpunktet i McGrath. I 2005 gjentok han denne bragden, og han ble den andre europeeren som vant dette løpet noensinne.

Femundløpet

Femundløpet er et løp på åtte etapper som arrangeres på vinteren hvert år, og løpet starter og avsluttes på Røros. Her konkurreres det i to klasser, F400 der du kan bruke maksimalt åtte hunder og F600 hvor du kan ha med deg opptil 12 hunder. Lengden på F400-løpet er 397 kilometer, mens lengden på F600 er 647 kilometer. Løpet ble avholdt for første gang i 1990, og i løpet av Femundløpets levetid er det spesielt én mann som har utmerket seg, nemlig Robert Sørlie. Sørlie har deltatt i samtlige løp som har vært arrangert, og stukket av med elleve seire.

Team Sørlie

Siden 1990 har Robert Sørlie deltatt i 46 hundesledeløp, og det har resultert i 24 førsteplasser og ti andreplasser. Fram til 2009 utgjorde han «Team Norway» sammen med Kjetil Backen og Bjørnar Andersen. Fra 2010 organiserte han «Team Sørlie» som består av en større stab av blant annet koordinatorer for løpskjøring og trening. I tillegg til å drive med hundekjøring, er Sørlie brannmann ved Oslo Lufthavn. Det er ingen tvil om at dette er en mann som har skrevet seg inn i historiebøkene for lengst, og som er en stor inspirasjon for alle som driver med eller tenker å begynne med hundekjøring.