De mest brukte hundetypene i hundekjøring er Alaska husky og Sibirsk husky

Til hundekjøring brukes det såkalte trekkhunder. Dette er hunderaser som er avlet fram nettopp for akkurat denne type oppgaver, nemlig å trekke. Begrepet trekkhund brukes både om sledehunder og vognhunder, men når vi snakker om hundekjøring tenker de fleste av oss først og fremst på de som typisk går på snø, som for eksempel grønlandshund, alaskan malamute og sibirsk husky. Men det finnes blandingshunder også, der en eller flere av disse artene inngår.

Disse kalles for Alaska husky, og er den desidert mest brukte hundetypen i vår tids sledekonkurranser. Det er også den hundetypen som blir mest brukt til hundekjøring i Norge. Sledehundene er avlet fram til å tåle ekstrem kulde og veldig dårlig vær, og de trives aller best når de får lov til å jobbe skikkelig hardt. De er utpregede flokkdyr og har det som best når de får leve flere hunder sammen. Hundekjøring er en konkurransesport, men hvem som helst som har lyst på en tur med disse ivrige firbeinte i naturskjønne omgivelser både sommer og vinter har mulighet til å få kjøre sitt eget hundespann flere steder i landet, Dette gjelder også turer som gjerne varer i flere dager for å få den ekte, barske naturopplevelsen.

Ulvehundene – Alaska husky og Sibirsk husky

Alaska husky er altså en blandingshund, og den er ikke avlet med tanke på utseende. Derfor kan de se veldig ulike ut når det gjelder pels og farge. Denne hunden stammer, som navnet tilsier, fra Alaska. Den blir også kalt Village Dog, siden den levde i små landsbyer sammen med menneskene. Før i tiden hadde den et mer ulveaktig utseende enn det den har i dag. Alaska husky er, som de aller fleste trekkhunder, en hund som krever store mengder trening og fysiske utfordringer. Den elsker å trekke alt mulig og hva som helst, så den er den perfekte treningspartner enten du liker å gå på ski eller sykle. Dessverre har det oftere og oftere den senere tiden forekommet flere tilfeller av omplasseringssaker av denne rasen, siden veldig mange nok ikke er klar over hvor krevende denne hunden faktisk kan være med tanke på det store behovet den har for fysisk utfoldelse. Men når det er sagt, så er dette en hundetype som kan være en perfekt familiehund for en aktiv familie. Den er sosial og leken og veldig menneskekjær. Den har sterke jaktinstinkter, men ikke særlig utviklede vaktinstinkter. Alaska husky er rett og slett en myk og god kosebamse som elsker familien sin like mye som den elsker å jobbe.

  • Trekkhund og familiehund

Sibirsk husky stammer som navnet tilsier fra Sibir. I motsetning til Alaska husky er dette en moderne rase. Denne hunden er mye mer lik ulven i utseende, men den er mindre i størrelse enn ulven. Dette er en sledehund som er bygget for maksimal fart og styrke over store avstander. Den tåler minst like mye ekstrem kulde som Alaska husky, og grunnet dens imponerende fart og utholdenhet ble den importert til Alaska som langdistanse løpshund. Denne rasen er veldig vennlig og leken og egner seg dermed slett ikke som vakthund siden den rett og slett er altfor glad i mennesker. Den har derimot godt utviklede jaktinstinkter, som gjør at den kan finne på å stikke av og ikke nødvendigvis være så villig til å komme tilbake på kommando. Den har et stort behov for å løpe fritt og har enorm glede av å trekke alt som trekkes kan. Den er også en utpreget familiehund, og de fleste sibirske huskyer er høyt elskede familiehunder. Et av de mest iøynefallende trekkene til den sibirske huskyen er fargen på øynene. De kan gjerne være blå eller grønne eller til og med ett øye av hver farge. Den har også ofte tegninger i hodet og ansiktet som kan gi den veldig spesielle uttrykk.

  • Populær på grunn av sitt spesielle utseende