Oppfyll drømmen som hundekjører

Tenk å kunne jobbe ute i naturen sammen med menneskets beste venn. Hundekjøring er en fantastisk idrettsgren der samspillet mellom dyr og menneske står i sentrum. Kanskje har du en drøm om å konkurrere i de tøffeste hundeløpene Femundløpet eller Finnmarksløpet, eller har du et ønske om tilby turister en tur opp i de norske fjellene med hundene i spissen. I dag finnes det mange muligheter for å studere nettopp hundekjøring, men om du ikke allerede bor i nord må du nok beleilige deg på å måtte flytte. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan oppfylle drømmen som hundekjører i Norge.

Hundekjører i videregående utdanning

Om du skulle være tidlig ute, og allerede har bestemt deg for å bli hundekjører etter ungdomskolen finnes det heldigvis en mulighet. Høsten 2016 ble det ved Tana videregående skole startet en 3-årig utdannelse innen hundekjøring. Her vil du kunne velge studiet naturbruk hvor man lærer alt om friluftsliv i idretts- og næringsperspektiv. Dette er den eneste skolen i Norge som tilbyr brukshund og hundekjøring som valgfag i Norge. Her vil du kunne oppnå kompetanse innen blant annet kynologi, som vil si læren om hund, samt friluftsliv og entreprenørskap. De tar kun imot åtte hvert år på bakgrunn av karakter og personlig intervju.

Linja for deg som lever og ånder hund

Om du allerede skulle ha tatt videregående opplæring og søker et friår borte fra kavet og maset, kan et år på folkehøgskole være tingen. En rekke folkehøgskoler tilbyr faget hundekjøring som en del av studiet, men vil du virkelig leve og ånde for hundekjøring i et helt år har Alta Folkehøgskole et godt tilbud. Skolen ligger også i hundekjøringmiljøet. Her vil du lære om stell av hunder, hundepsykologi, det å vare på valper, være en del av Finnmarksløpet og lære av de i hundespannmiljøet. Utover året vil du også kunne reise på en del opplevelsesturer enten det er på Finnmarksvidda med hundespannet eller under nordlyset.

Samspill med hundene

Å kjøre hundespann handler ikke bare om å kjøre avgårde med hundene. Som hundekjører er det et viss samspill som hører med. Har du et godt hundespann vil du kjenne hundene og de vil kjenne deg. Hundepsykologi er essensen til å kunne kjøre et vellykket hundespann. Hunder har slik som mennesker ulike personligheter, og kjører du med 16 ulike hunder må du lære deg hvordan du skal takle det å være «Alfaen» for de. Du må også være ydmyk og forstå de, se tegn til om de har det bra eller ikke og vite hvem som hører sammen og hvem som ikke hører sammen.

Få en smakebit

Tror du at hundekjøring er noe for deg, men klarer ikke helt å bestemme deg? Det finnes en rekke kurs der ute som kan gi deg en smakebit av hvilken utdanning dette er. Slik kan du se om det er livsstilen for deg, og alt det måtte innebære og leve og ånde av å være hundekjører. Du vil også kunne stille profesjonelle hundekjørere spørsmål slik at du får et bedre innblikk i deres verden. Om du ønsker å gjøre en idrett ut av det må du legge deg i hardtrening, og helst flytte til et område slik som Alta der du kan drive med det på fulltid.

Ansvar for menneskets beste venn

Å drive med hundekjøring innebærer ikke bare at du har ansvar for deg selv, men også for hundene dine. Er de glade vil du også være det, og om du er en god leder vil de også vokse og bli bedre. Å flytte til hundekjørerens «mekka» kan være likeså nyting for å starte karrieren din som et år på folkehøgskole eller den 3-årige utdanningen på videregående. Så lenge du har basiskunnskapene, vet hvordan du skal håndtere hundene dine og kan lære kunnskapen som trengs kan du komme deg langt. Kanskje du til og med en dag ender opp i Finnmarksløpet med menneskets beste venn på topp.