Finnmarksløpet – verdens nordligste og Europas lengste hundekjøringsløp!

Finnmarksløpet er verdens nordligste – og Europas lengste – løp for trekkhunder. Her kan du som er interessert i kjøring med hundespann virkelig få oppleve hva denne fantastiske sporten går ut på, enten du er fører selv eller bare elsker hund, fart og spenning. Selve løpet kjøres årlig om vinteren, vanligvis i uke 10. Den lengste distansen går fra Alta via Kirkenes og Øvre Pasvik og tilbake igjen til Alta. Distansen er hele 1200 kilometer og kjøres med et hundespann som består av 14 hunder.

De to neste distansene er på henholdsvis 600 og 200 kilometer, og disse er beregnet for deg som er yngre eller har mindre erfaring. Uansett hvilken distanse du ønsker å kjøre, er det en tøff og krevende utfordring for både hunder og førere. Derfor er det selvfølgelig svært viktig at du er godt forberedt, og at hundene er i svært god form. Det tar ofte måneder eller år å forberede seg til et slikt løp. Løpet har først og fremst dyrevelferd i fokus, og dette er noe alle startende må være forberedt og trent på. Men selv om det er tøft og kan være både værhardt og langt, har du også naturopplevelser uten sammenligning å se fram til. Det er vanskelig å sammenligne opplevelsen med noe annet, for dette virkelig er helt spesielt.

Løpsklasser for ulike ferdighets- og erfaringsnivåer

Finnmarksløpet har altså både ulike klasser og spennende distanser, avhengig av aldersgruppe eller trenings- og ferdighetsnivå. Det er bare de aller mest erfarne og tøffeste som melder seg på den lengste 1200-kilometersdistansen. Denne distansen er svært krevende for både fører og hunder, og det er en forutsetning at du stiller til start med sunne og friske hunder som har gått gjennom en lengre opptreningsperiode. Er du førstegangsstartende uten noe særlig løpserfaring, kan det lønne seg å begynne på en kortere distanse for å se hva dette går ut på. Her kan du teste ut egne og hundenes grenser, og du tar utgangspunkt i ditt eget og hundenes ferdighetsnivå. Hvis du er mellom 15 og 18 år, kan du stille med 6-spann og kjøre den letteste distansen, som er 200 kilometer lang. Denne løypen kan nok oppleves tøff nok for de yngste førerne, men den er også en utrolig god erfaring å ha med seg hvis du har lyst til å prøve deg på lengre distanser senere. Du vil lære hva som kreves, både av deg selv og av hundene på lengre løp. Det er viktig å trene på å kjøre lange distanser på forhånd, slik at du vet litt hva du og hundene går til. Basert på ditt nivå kan du altså melde deg på følgende klasser:

  • FL-Junior for 6-spann fra Jotka til Alta
  • FL-600 for 8-spann, start og mål i Alta
  • FL-1200 for 14-spann via Kirkenes og Øvre Pasvik med start- og målgang i Alta

Uansett om du har lyst til å delta med eget hundespann, eller om du bare vil være tilskuer, er Finnmarksløpet en utrolig spennende opplevelse. Det er folkefest i Alta de dagene løpet pågår, og det samler tilskuere og hundeinteresserte mennesker fra fjern og nær. Siden dette er Europas lengste hundekjøringsløp, er det både norske og utenlandske hundespann representert. Noen har også deltatt flere ganger, og mange kommer igjen år etter år. Du vil få flotte naturopplevelser, nye bekjentskaper og møte mennesker med samme interesse for hunder og hundekjøring. Hvis du bare er nysgjerrig og har lyst til å få en opplevelse utenom det vanlige, er du uansett velkommen til Finnmark som turist. Men husk at det kan lønne seg å være tidlig ute med bestilling hvis du vil sikre deg overnatting på stedet under løpet. Har du lyst til å teste dine egne grenser på Europas store styrkeprøve for hunder og hundeførere, har du en uforglemmelig opplevelse foran deg. Du bør starte forberedelsene tidlig, og du må være forberedt på slit, men også på en mestringsopplevelse utenom det vanlige. Er du klar og eventyrlysten og vil melde deg på? Klikk deg inn på en av lenkene under for å finne mer informasjon:

  • Gå til nettsiden www.finnmarkslopet.no
  • Klikk på knappen «Påmelding» øverst på siden
  • Velg distansen du vil delta på og fyll ut påmeldingsskjemaet