Alt om hundekjøring!

Hei og velkommen til huken.no! Her kommer vi til å publisere spennende artikler som omhandler hundekjøring. Visste du at det faktisk finnes noen muligheter for å utdannet seg innen sporten? Universitet i Tromsø tilbyr enkeltemne i hundekjøring og studiestedet for utdanningen er i Alta.

Eneste kravet for opptak er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Første året på studiet er friluftsliv og dette må bestås før du kan starte selve studiet på hundekjøring. Dette er også et studie der det krever at du har en del utstyr. Riktig bekledning og utendørs utstyr til overnatting som sovepose, telt, og ryggsekk forventes det at du har.

Finnmarksløpet

Finnmarksløpet er Europas lengste hundesledeløp. Siden 1981 har løpet blitt arrangert hvert år av Alta trekkhundeklubb. I 2001 ble Finnmarksløpet ett eget firma, da de trengte noen til å ta seg av økonomien. Finnmarksløpet består av tre løp og alle tre har forskjellige avstander hver for seg. Begrenset klasse består av en strekke på 500 km hvor utøverne har lov til å ha med seg 8 hunder. Åpen klasse er en strekke på 1200 km og 14 hunder er lov å ha med. Siste løp er en strekke på 205 km som er juniorklasse. Her får utøverne ha med maks 6 hunder. Les mer om løpet i vår Finnmarksløpet-guide!

Robert Sørlie

Robert Sørlie er en norsk hundekjører som kommer fra Hurdal. På 1970-tallet begynte Robert med hundekjøring og han har vunnet en rekke priser. I 1992 ble han norsk mester for første gang. I 1993 fikk han kongepokalen da han vant NM-distanse og igjen ble han norsk mester på langdistanse i 1995 også. Sørlie har også flere pokaler utenom dette. Han vant blant annet Femundløpet i 1990 og Finnmarksløpet i 1995. Alt i alt har han 10 seiere i Femundløpet og tre i Finnmarksløpet. Sørlie har gjennom tiden deltatt på 46 hundesledeløp og vunnet 24 ganger og kommet som nummer to ti ganger.

Hundekjøring i Nord-Norge

Hundekjøring i Nord-Norge er en populær begivenhet blant turister som besøker Nord og det er opp til flere steder som tilbyr det. Her kan du få være med på alt fra en liten tur på ca. en time til lengre turer som varer flere døgn. Er du nybegynner som hundekjører vil du først få lov til å sitte på mens en «musher» (hundekjører) kjører sleden, til å faktisk selv stå oppreist og lede sleden med hundene. Det tar ikke lange tiden å lære å kjøre sleden selv, men du må nok regne med noen knall og fall. Det er heldigvis helt trygt siden du er omringet av myk snø.

Hundekjøring i Midt-Norge og Østlandet

Hundekjøring i Midt-Norge og Østlandet er det kanskje ikke like mye snakk om som hundekjøring i Nord-Norge. Men det finnes noen aktører som driver med det. Blant annet kan du finne hundekjøring på Røros og Geilo. Men den mest kjente av disse er nok «Røroshusky hundekjøring». Røroshusky tilbyr sledehundetur på vinterstid med et hundespann på 5-6 hunder. Turene som Røroskhusky tilbyr kan de variere fra kunde til kunde. Alt ettersom hva du skulle ønske og hvilket behov du har. Du kan blant annet være med å kjøre alene eller dere kan være flere, turen kan vare fra en dag til flere dager.

Hundekjøring hundetyper

Den mest vanlige hunden de fleste av oss har hørt om som blir brukt til hundekjøring er nok Alaskan husky. Dette er en polarhund som egner seg godt i det kalde været. Det er dog mange andre hunderaser som også blir brukt i denne sporten, blant annet: Korthåret Vorstehhund, Greyster, Alaskan malamute, Siberian Husky, Grønlandshund og Samojed. Samlet har disse betegnelsen «Sledehund». I hundekjøring-miljøet er det stort sett reinrasede hunder, men også noen blandingshunder finnes. Dette er fordi de beste hundene er blitt brukt som avl for å avle fram de beste egenskapene til en sledehund. Hundens fysiske prestasjon og gemytt er viktigere enn utseende.