Hundekjøring er ikke bare en spennende og utfordrende aktivitet, det er også en unik måte å oppleve naturen på. Det er omtrent litt som en miljøvennlig racingtur i fjellene. Du kan selv velge om du vil være sjåfør eller bare sitte på og nyte naturen rundt deg. Hundekjøring finnes også som konkurranseform, der det over hele landet holdes løp hvor man skal trekkes fra et sted til et annet på kortest mulig tid. Det finnes to hovedformer for hundekjøring i vinterstid, såkalt nordisk stil (med pulk) og sledehundkjøring. Der det ikke er snøforhold kan du kjøre på barmark, hvor det konkurreres i sparkesykkel og snøreløping.
Hunden som transportmiddel
Huskyen er en populær hunderase som er flittig brukt til hundekjøring. Med stor utholdenhet og kraft trekker hundene deg gledelig gjennom fantastiske fjell og natur. I gamledager ble hundekjøring mye brukt som transportmiddel og hundene har ofte flere generasjoner bak seg med hundekjøring. Turen i seg selv gir deg sjansen til å kjenne på det unike båndet vi mennesker har til hunden. Det er ofte en også kan få mate og kose med hundene, noe de fleste hundeelskere ikke vil si nei til. Om en vintertur ikke skulle friste trives hundene like mye med å løpe på barmark som på snø, og mange ulike operatører tilbyr hundekjøring på hjul.
Verdens største hundeløp
Både i konkurranseform og som fritidsaktivitet er hundekjøring blitt en svært populær sport. Midt-Norge og Østlandet har mange flotte områder hvor hundekjøring kan oppleves. Femundløpet i Røros er verdens største hundeløp og kjent for å være svært utfordrende. For mange av de som sikter høyt innen hundeløpssporten er det et viktig løp å fullføre for å bli en «ekte hundekjører». Røros, som også er på UNESCOs verdensarvliste, kan ha temperaturer nede i 40 minusgrader når Femundløpet holdes. I tillegg innebærer det endeløse timer stående på sleden og ekstremt krevende partier gjennom skogsområder, vanskelige fjellkryssinger og endeløse innsjøer. Femundløpet er med andre ord ikke for pyser!
Hundekjøring som fritidsaktivitet
Hundekjøring blir stadig mer populært og mange turister ønsker miljøvennlige aktiviteter i naturen. Hundekjøring kan være alt fra en kort, behagelig tur i fjellet en solskinnsdag, til en mer utfordrende flere dagers tur over lange distanser og under ulike værforhold. Det finnes mange turistområder i Midt-Norge og på Østlandet som tilbyr hundekjøring som turistaktivitet, blant annet Sjusjøen som ligger i Ringsaker kommune. Vintersesongen 2018 sto folk fra inn- og utland nærmest i kø for å få oppleve fjellområdene på grensa mellom fylkene Hedmark og Oppland. Men også i Jotunheimen og Hardangervidda er det dekket for fantastiske naturopplevelser for en billig penge.
Familieferie eller firmaarrangement i naturen
Mange operatører som tilbyr hundekjøring tilbyr skreddersydde opplevelser. Mye avhengig av om du drar på vinter eller sommerstid, og om du ønsker å ha med hundefører eller ikke. Noen tilbyr også familieturer eller flere dagers overnatting. Eller hva med julebord eller teambuilding med firmaet? Noen operatører kan nemlig også bidra med firmaarrangement. Og du trenger heller ikke dra langt vekk fra Oslo. Ifølge visitnorway holder det mange operatører rundt og i Hallingdal, blant annet i Ål, Geilo og Nesbyen. Disse tilbyr både korte og lengre turer. Det finnes også mange tilbud i Gålå, Beitostølen og Trysil, samt Røros hvor sporten er svært populær.
Mange muligheter for hundekjøring både sommer og vår
Hundekjøring er like oppnåelig i Midt-Norge og Østlandet som hundekjøring lenger nord i landet. Det finnes mange flotte områder, som for eksempel Jutonheimen eller Sjusjøen. Norge har også verdens største konkurranse innen hundekjøring, Femundløpet i Røros, for mer seriøse og proffe hundekjørere. Heldigvis finnes det også muligheter for de som ønsker å bare ta seg en tur i hundesleden og nyte naturen, om du ønsker deg en hvit fjelltur på Geilo eller for eksempel Beitostølen om sommeren. Du trenger ikke dra langt fra storbyene for det finnes mange muligheter i Midt-Norge og på Østlandet. Hundekjøring er en fantastisk mulighet til å komme nær naturen – både for firbeinte og tobeinte.